Romantic, residential prefab.
Conceived for the San Francisco Museum of Modern Art and installed in the South of Market neighborhood, the Box House is one project that’s all about thinking inside the box. Its prefab advantages include low construction costs, cutting-edge design, and high-quality materials, but it differs from most modular dwellings in its romantic soul. Designed for a young couple, the Box House’s lighting scheme allows natural light to permeate both the front and back of the house, keeping everything well lit when panels are left wide open. But when the couple wishes to leave the outside world behind, they can literally close themselves in. A switch automatically activates “lovers’ panels,” creating a highly private space. Rays of light continue to filter in on all sides via tall, narrow openings and slatted horizontal wood panels. The Box House opens and closes like day and night.